sobota 31. srpna 2013

[anime/manga/divadlo/seriál/hra] Sengoku BASARA


Název:戦国BASARA / Sengoku BASARA
Žánr: historické / komedie / shounen / bojové
Studio: Production I.G
Délka: 2 série - 12 dílů x 24 minut, 2 OVA, 1 film; 2009 - 2011
Původ: Tohle anime je vytvořeno podle několika bojových her Sengoku BASARA od firmy CAPCOM
Dabérské obsazení: Nakai Kazuya, Hoshi Soichirou, Koyasu Takehito, Genda Tessho, Ookawa Tooru, Romi Paku, Wakamoto Norio, Morikawa Toshiyuki, Morita Masakazu, Fujiwara Keiji, Ishida Akira, Okiayu Ryoutarou a mnoho dalších

Další info: Hry se vydávají už od roku 2005 (další vyjde příští rok) na PS2, PS3, PSP a Wii
Adaptace a rozšíření: Z této velmi populární herní série vzniklo anime, několik mang a komiksů (přes 20, které rozšiřují příběh nebo samuraje přenáší do školy a podobně), 7 krátkých novel, 6 divadelních představení (z toho jedna adaptace od Takarazuky, což je scéna, kde jsou jen ženy a hrají i chlapské role :D), hraný televizní seriál a film

Děj: Období Sengoku patří v historii Japonska k nejkrvavějším a nejneklidnějším obdobím. Nefungující šógunát způsobil rozpad Japonska a jednotliví feudálové se pomocí intrik a bojů snažili dostal k moci. Mezi ně patřili i Takeda Shingen a jeho vazal Sanada Yukimura z Kaie, Date Masamune z Oshu a Uesugi Kenshin z Echiga a další. Mezi nima je i Oda Nobunaga, temný pán, který se stane hrozbou, protože má potenciál pomocí násilí ovládnout a sjednosti Japonsko. Sanada Yukimura a Date Masamune, dva rození nepřátelé se proto spojí dohromady, aby Temného krále porazili.

V druhé série navazuje na první. Poté, co byl Temný král poražen, zase všichni bojují proti všem jako předtím, dokud se neobjeví Toyotomi Hideyoshi, který má podobné úmysly a sílu jako Oda. Date a Sanada však nebojují spolu jako předtím, teď jsou každý sám za sebe.


Příběh je založen na opravdových historických událostech, ale v mnoha věcech se od ní taky liší, takže to neberte naprosto vážně. Na druhou stranu můžete vidět, jaká byla tehdejší doba a jak se chovali samurajové (furt by chtěli páchat harakiri, protože někoho zklamali, respekt ke svým výše postaveným atd.).

Postavy: Na to, jak krátké anime to je, je zde neuvěřitelná kupa postav, které si nejde zapamatovat. Drtivá většina kdysi opravdu žila a patří mezi důležité osobnosti japonské historie.

Hlavními postavami jsou Date Masamune a Sanada Yukimura.
Date Masamune je provinční vládce Oshu. Je známý jako 'Dokuganryu' (Jednooký drak), díky svému chybějícími pravému oku a skvělým šermířským schopnostem. Jeho nejoblíbenější hláška je: 'Let's party!' (aneb jde se do bitvy!) (a je úplně normální, že mluví anglicky :D). Jeho věrným společníkem, který mu kryje záda a nahrazuje jeho pravé oko je Katakura Koujurou.

(dramatický boj všech proti všem o záchranu Japonska)
Sanada: Sasuke, přenechávám velení armády na tobě!
Sasuke: Dobře. Můžu ji teda rozpustit? 

Dateho rivalem je Sanada Yukimura. Tenhle mladý a horkokrevný samurai je fanaticky oddaný svému mistru Takedovi Shingenovi, vládci Kaie. Jeho partnerem do pohody i nepohody je Sarutobi Sasuke, trochu zlomyslný a věčně sarkastický ninja, ale velmi zodpovědný, když je nutno. Sarutobi je fiktivní postava, ovšem v japonském folkloru je velmi známý jako neoficiální vůdce ninjů ze Sanadového klanu a objevuje se v mnoha dalších dílech.
Herní verze. 

Hodnocení: Ačkoli to zní velmi jednoduše, myslím, že to stojí za shlédnutí (a za zahrání /100%/!). Vážné téma samurajů a válek o Japonsko oživuje mnoho komických situací a boje plné efektů. Obzvlášť zajímavé jsou mezi Sanadou a Datem, ty jsou snad i lepší než proti hlavními nepříteli. Ale nečekejte nic krvavého.

O popularitě téhle hry/tohoto anime svědčí i tolik adaptací a bonusových věcí, tak rozsáhlý fandom najdete zřídkakdy. V USA a v Evropě tohle anime tak populární není, protože je lepší, když je hráč/divák obeznámen s japonskou historií. Není to nutností, ale je to lepší ;)

Já říkám: BOŽÍ. 9/10.

1 komentář:

  1. Jasně, jasně! Dej sem na konci prázdnin anime, který chci okamžitě vidět, jasně! Všici se proti mně spikli :D

    OdpovědětVymazat